A Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány által szervezett Green Jobs Summit 2014 konferencián vezető hazai és nemzetközi szakértők és politikusok fejtették ki véleményüket a Green New Deal-el kapcsolatban. A konferencia első napjáról az MTI is készített összefoglalót:

Paksi erőmű – Bajnai szerint felesleges a bővítés, Schiffer nukleáris nagykoalícióról beszélt

Budapest, 2014. január 23., csütörtök (MTI) – Bírálták a paksi atomerőmű tervezett bővítését az Együtt-PM, az MSZP és az LMP képviselői a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány zöld munkahelyteremtésről szóló konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: a paksi erőmű új blokkjai felesleges energiát állítanának elő drágán, kétszer annyiért, mint amennyiért az árampiacon hozzá lehet jutni.

Szerinte a kormány azért kötött megállapodást Oroszországgal, hogy átmenetileg olcsóbban jusson gázhoz, és ebből fedezze a rezsicsökkentést, de cserébe a paksi bővítéssel hosszú időre eladósítja az országot.

Ha emiatt duzzasztót kell építeni a Dunán, “bajai gyerekként hadd mondjam azt: csatlakoztam a zöld mozgalomhoz” – fűzte hozzá.

Az Együtt-PM vezetője szerint a paksi bővítés ellentétes azzal a nemzeti érdekkel, hogy Magyarország ne csak Oroszországból szerezze be az energiát.

Közölte: nem az oroszokra haragszanak, akiknek üzleti és geopolitikai érdekük a paksi bővítésről szóló megállapodás, hanem Orbán Viktor miniszterelnökre, aki hatalmi céljainak rendelte alá az ország érdekeit.

Szabó Imre (MSZP) volt környezetvédelmi miniszter azt mondta: a paksi erőmű élettartamának meghosszabbítása szükséges, de hosszú távon korlátokhoz kell kötni az atomenergia felhasználását, és a hagyományos erőművek helyett egyre inkább a helyi, megújuló energián alapuló erőművekre kell építeni a hálózati rendszert.

A szocialista párt támogatja, hogy a paksi bővítésről népszavazás döntsön – tette hozzá.

Schiffer András, az LMP társelnöke viszont arról beszélt: “nukleáris nagykoalíció” működik, hiszen a paksi erőműbővítés előkészületei már az előző kormányzati ciklusban megtörténtek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a paksi kapacitás megduplázását tűzte célul.

Az LMP szerint az atomenergiát 30-40 éven belül ki kell vezetni a magyar energiamixből – jelentette ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: az áprilisi választáson az emberek arról dönthetnek, atomenergiát és néhány száz vagy ezer új munkahelyet szeretnének, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését és ennek eredményeként akár százezer új állást.

Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt német társelnöke nevetséges hazugságnak, nonszensznek nevezte, hogy a német ipar áramigényének kiszolgálása lenne a magyarázat a paksi atomerőmű tervezett bővítésére.

2 4 6 7 8

Szabó Imre prezentációja itt elérhető: 20140123_Zoldfordulat_prezentacio_SZI

Jávor Benedek prezentációja itt elérhető: GND_Javor_Egyedul_a_zsakutcaban

A konferenciáról számos további összefoglaló készült, amelyeket az érdeklődők itt találhatnak meg:

http://www.mon.hu/paksi-eromu-bajnai-szerint-felesleges-a-bovites-schiffer-nuklearis-nagykoaliciorol-beszelt/2463506?utm

http://mandiner.hu/cikk/20140123_schiffer_nuklearis_nagykoalicio_mukodik

http://da.feedsportal.com/c/33248/f/557941/s/36458111/l/0Lnol0Bhu0Cbelfold0Cnuklearis0Inagykoalicio0I/ia1.htm

http://hvg.hu/gazdasag/20140123_Bajnai_bajai_gyerekkent_szolalt_meg_Paks

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_kell_a_nemeteknek_olcso_magyar_atomaram.574563.html

http://vs.hu/egy-paksi-nepszavazasba-belebukna-orban-viktor-interju-az-europai-zold-part-tarselnokevel-0124/

http://budapestbeacon.com/featured-articles/european-green-calls-decision-to-build-nuclear-reactors-in-hungary-deplorable/

http://444.hu/2014/01/23/bajnai-bajai-gyerekkent-beszelt

A konferencia második napján a szakmai workshopok kaptak hangsúlyos szerepet, melyek keretein belül hazai szakértők és európai zöld politikusok fejtették ki nézeteiket és vitatták meg közös észrevételeiket a magyar és európai energiapolitikáról, valamint a Green New Deal-ről. Rész vettek többek között Philippe Lamberts, Lukács András, Kun János, Bas Eickhout, Scheiring Gábor, Jávor Benedek, Szél Bernadett, Ámon Ada, Székely Tamás, Loizos Afxentiou és Herczog László.

total (1)

DPP_0049

DPP_0004 DPP_0008 DPP_0009 DPP_0051 DPP_0053

Az Európai Bizottság hamarosan egy zöld munkahelyteremtési stratégiával áll elő. A Green Jobs Summit-on a készülő anyagról Radosław Owczarzak beszélt, prezentációja itt elérhető: Green Employment Initiative_Budapest_20140123

DPP_0054

A rendezvényről készült videókat megtekinthetik az Alapítvány youtube csatornáján.

A rendezvényt a Heinrich Böll Alapítvány és a Zöld Európai Alapítvány támogatta.

BL3_WM_4c Print

Fotók: Járdány Bence